Hej, dzisiaj w poście będzie zamieszczony przepis na ciasto. Nie jest zwykłe, bo jest adresowane specjalnie dla osób dbających o linię.
Przedstawiam wam placek "leśny mech".
W cieście jest szpinak, który nadaje potrawie zielony odcień. Wypiek dekorowany jest granatem.
A oto przepis:
Składniki
Zielone ciasto
- ok. 300g mrożonego szpinaku (rozdrobniony, bez dodatku sera, śmietany i wytrawnych przypraw; rozmrożony na gęstym sicie i dobrze odciśnięty; szpinak ważę przed rozmrożeniem)
- 1⅔ Szklanki mąki (krupczatka lub mąka pszenna orkiszowa o niskim typie przemiału; można też wykorzystać kaszę mannę wymieszaną pół na pół z mąką tortową)
- ¾-1 Szklanka cukru (biały, brązowy lub ksylitol)
- 2 jajka (o temperaturze pokojowej)
- 1 Szklanka oleju (np. rzepakowy o łagodnym smaku, bez goryczki lub słonecznikowy; o temperaturze pokojowej)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- wanilia (1 łyżeczka ekstraktu lub miąższ z 1 laski wanilii)
Do przełożenia (do wyboru)
- krem z bitej śmietany (ok. 500 ml ubitej śmietanki kremówki 30-36%, pod koniec ubijania usztywnione 1 opakowaniem galaretki agrestowej, dokładnie rozpuszczonej w ⅓ szklanki gorącej wody)
- krem jogurtowy (przygotowany z ok. 800 g jogurtu greckiego, pod koniec ubijania usztywniony 1 opakowaniem galaretki agrestowej, dokładnie rozpuszczonej w ⅓ szklanki gorącej wody)
Do dekoracji (do wyboru)
- nasiona z połowy owocu granatu
- 50g malin
- 50g jeżyn lub jagód
- 50g borówek amerykańskich
Dla osób nielubiących szpinaku powiem w sekrecie, że wogóle go tam nie czuć.
Myślę że przepis się przyda.
/P
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz