piątek, 29 stycznia 2016

Przepis na Zielone ciasto

Hej, dzisiaj w poście będzie zamieszczony przepis na ciasto. Nie jest zwykłe, bo jest adresowane specjalnie dla osób dbających o linię.
Przedstawiam wam placek "leśny mech".
W cieście jest szpinak, który nadaje potrawie zielony odcień. Wypiek dekorowany jest granatem.
A oto przepis:

Składniki

    Zielone ciasto

    • ok. 300g mrożonego szpinaku (rozdrobniony, bez dodatku sera, śmietany i wytrawnych przypraw; rozmrożony na gęstym sicie i dobrze odciśnięty; szpinak ważę przed rozmrożeniem)
    • 1⅔ Szklanki mąki (krupczatka lub mąka pszenna orkiszowa o niskim typie przemiału; można też wykorzystać kaszę mannę wymieszaną pół na pół z mąką tortową)
    • ¾-1 Szklanka cukru (biały, brązowy lub ksylitol)
    • 2 jajka (o temperaturze pokojowej)
    • 1 Szklanka oleju (np. rzepakowy o łagodnym smaku, bez goryczki lub słonecznikowy; o temperaturze pokojowej)
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • wanilia (1 łyżeczka ekstraktu lub miąższ z 1 laski wanilii)

    Do przełożenia (do wyboru)

    • krem z bitej śmietany (ok. 500 ml ubitej śmietanki kremówki 30-36%, pod koniec ubijania usztywnione 1 opakowaniem galaretki agrestowej, dokładnie rozpuszczonej w ⅓ szklanki gorącej wody)
    • krem jogurtowy (przygotowany z ok. 800 g jogurtu greckiego, pod koniec ubijania usztywniony 1 opakowaniem galaretki agrestowej, dokładnie rozpuszczonej w ⅓ szklanki gorącej wody)

    Do dekoracji (do wyboru)

    • nasiona z połowy owocu granatu
    • 50g malin
    • 50g jeżyn lub jagód
    • 50g borówek amerykańskich
    Dla osób nielubiących szpinaku powiem w sekrecie, że wogóle go tam nie czuć.

    Myślę że przepis się przyda. 
    /P

    Brak komentarzy:

    Prześlij komentarz